Monday, October 25, 2010

kueh tradisional orang melayu

KUEH BRONOK

 Kueh ini biasa di makan dengan kelapa parut......jom kite pelajari cara-cara membuat kueh beronok: so kite sediakan bahan-bahannye dahulu:

 Bahan-Bahannya

  1. 1/2 gelas sagu biji
  2. 3 gelas air
  3. 1 senduk besar gula
  4. 1/4 biji kelapa
  5. sedikit garam dan pewarna merah

Cara-cara membuatnye

 
Sagu biji perlulah dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya. Kelapa dibuang kulit dan airnya, kemudian diparut dan gaulkan bersama dengan sedikit garam.(secukup rasa)
Kemudian masakkan gula dengan air hingga hancur dan mendidih setelah itu masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang. pabila sagu sudah kembang angkat dan sejutkannya. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul garam.

info lain

Bronok juga merupakan nama sejenis haiwan laut di Langkawi yang menyerupai gamat.
di harap anda mencuba....

0 comments:

Post a Comment

Followers

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More